"Prima Ferma" cu garantii de la stat. Guvernul le intermediaza micilor fermieri credite de 75.000 de euro

Data publicarii: 16-05-2013 | Finante-Banci
Guvernul Ponta aplica modelul "Prima Casa"  lansat de Emil Boc si pentru micii fermieri. Printr-o ordonanta de urgenta adoptata astazi in Executiv, statul va garanta credite pe 10 ani de pana la 75.000 de euro pentru cei care vor sa isi faca ferme, acoperind inclusiv cheltuielile neeligibile cu fonduri europene.


Ferme de vaci, porci sau de pasari, gradini de legume sau livezi de mici dimensiuni vor putea fi finantate prin credite bancare garantate de stat in proportie de 80%, sustine ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Noul program a fost botezat "Ferma de Familie" si se adreseaza atat celor care vor sa cumpere pana la 20 de animale sau sa-si finanteze actuala campanie agricola, cat si celor care au obtinut fonduri europene, dar nu au banii de cofinantare.

  "Va exista un Fond de creditare care sa ofere microcredite celor care vor sa infiinteze ferme cu sau fara fonduri europene. Vizam infiintarea a cel putin 1.000 de ferme in Romania. Cred ca putem sa facilitam si cumpararea de terenuri pentru aceste ferme", a spus Constantin la finalul sedintei de Guvern.

Potrivit ministrului Agriculturii, pentru fermele foarte mici, garantiile vor fi de 15.000 de euro, bani care pot fi folositi inclusiv pentru achizitia de animale. A doua categorie de credite - 25.000 de euro  - vizeaza folosirea acestora drept capital de lucru la dispozitia fermierilor. O ultima categorie, pentru care Guvernul a rezervat "300 de milioane de lei pentru inceput” ar fi creditele de cofinantare a proiectelor europene, in special pentru masura 121. Statul este dispus sa le garanteze beneficiarilor de fonduri UE pana la 75.000 de euro pentru proiecte care ajung la 125.000 de euro.

Integral in Gandul.info.